13 March 2014

Τρεις συνταγές με κυνήγι


Τσίχλες στο φούρνο

Υλικά για 2 άτομα

Δύο τσίχλες, 2 κιλά πατάτες, 250 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι κόκκινο και μαύρο, 10 κόκκους μπαχάρι και μία κουταλιά πελτέ -διαλυμένη σε μισό ποτήρι νερό.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα πουλιά. Τους κόβουμε τα πόδια και το κεφάλι και τα χωρίζουμε στη μέση. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, για φούρνο. Αλατίζουμε τις πατάτες και τα πουλιά και τα βάζουμε σ΄ ένα ταψάκι. Προσθέτουμε τη σάλτσα, το λάδι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά το περιεχόμενο του ταψιού, ώστε η σάλτσα και το λάδι να πάνε παντού. Σκεπάζουμε το ταψάκι καλά μ΄ ένα αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για περίπου 2 ώρες στο φούρνο. Μισή ώρα, πριν να βγάλουμε το φαγητό αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, για να ροδοκοκκινίσουν οι πατάτες και τα πουλιά .




Ζαρκάδι κοκκινιστό

Υλικά, για 4 άτομα
Δύο κιλά κρέας ζαρκαδιού, 1 κιλό ώριμες ντομάτες, μία κουταλιά πελτέ, 1 κουταλιά ζάχαρη, 10 κόκκους μπαχάρι, 10 κόκκους πιπέρι, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 300 γρ. ελαιόλαδο, 250 γρ. ρύζι, 1 καρότο, μία χούφτα αρακά και μία κουταλιά βούτυρο του γάλακτος.

Εκτέλεση: Πλένουμε καλά το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το αφήνουμε -για 2-3 ώρες- μέσα σε μία λεκάνη με νερό και ξύδι. Το ξεπλένουμε και το βράζουμε σε μία κατσαρόλα, ξαφρίζοντας συνεχώς, για περίπου μία ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά. Το βγάζουμε, από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίξει, κρατώντας το νερό στο οποίο έβρασε. Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το οποίο -στο μεταξύ- έχουμε ψιλοκόψει. Σ΄ ένα μπλέντερ λιώνουμε τις ντομάτες, μαζί με τον πελτέ και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι, μαζί με τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε το μισό νερό, από αυτό που έχουμε κρατήσει, μαζί με τις μερίδες του κρέατος. Το αφήνουμε να βράσει, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
Σε μία άλλη κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι με το υπόλοιπο νερό, στο οποίο έχουμε βράσει το κρέας. Προσθέτουμε τον αρακά και το ψιλοκομμένο το καρότο. Στο τέλος, ρίχνουμε μία κουταλιά βούτυρο του γάλακτος, για να πάρει γεύση. Σερβίρουμε τις μερίδες του κρέατος και περιχύνουμε με τη σάλτσα το ρύζι.


Πάπιες στιφάδο

Υλικά, για 4 άτομα

Δύο πάπιες μικρές, μερικές ώριμες ντομάτες , μία κουταλιά πελτέ, αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι, 1 ½ κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο και 250 γρ. ελαιόλαδο.
Υλικά για τη μαρινάδα: Μία κούπα κόκκινο κρασί, μισό κρεμμύδι κομμένο σε τρία κομμάτια, 2-3 σκελίδες σκόρδο, 10 κόκκους μπαχάρι και 2-3 φύλλα δάφνης.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε καλά τα πουλιά, και τα κόβουμε στα δύο. Σε μία μικρή λεκάνη ρίχνουμε τα υλικά για τη μαρινάδα, μαζί με τα κομμάτια, από τα πουλιά και τ΄ αφήνουμε για ένα βράδυ. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε στα τέσσερα, ανακατεύοντας τα με το κόκκινο πιπέρι. Βγάζουμε τα πουλιά, από τη μαρινάδα και τα αλατοπιπερώνουμε –έτσι όπως είναι βρεγμένα. Ρίχνουμε τα μισά κρεμμυδάκια στον πάτο της κατσαρόλα, μετά τα πουλιά και τέλος τα υπόλοιπα κρεμμυδάκια. Σ΄ ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε καλά, μαζί με τον πελτέ. Ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τα πουλιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και την σκεπάζουμε καλά. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει, στους 100 βαθμούς για περίπου 140 λεπτά. Το φαγητό σερβίρεται με ρύζι ή με πατάτες τηγανητές.

+Κοινός Θνητός


Δείτε και αυτό...

Τέλος κεφαλαίου.

(Το παρακάτω το είχα γράψει όταν πήρα την απόφαση να γυρίσω Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν το δημοσίευσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να πεις ...