11 September 2012

Αγριογούρουνο αλά κατσιατόρε



Ενα πιάτο σχετικά απλό όσον αφορά την προετοιμασία, χρειάζεται όμως κάποια ιδιαίτερη προσοχή για να είναι τα κομμάτια του κρέατος τρυφερά και νόστιμα.
Εκτός από το αγριογούρουνο, θα πρέπει να προμηθευτείτε μερικές σκελίδες σκόρδου, δυο κόκκινα κρεμμύδια, ένα καρότο, ένα κλαδάκι φασκόμηλου, δυο λουκάνικα και ελιές καλαμών μικρές...


Το κρέας του αγριογούρουνου δεν πρέπει να είναι χωρίς λίπος, προτιμήστε κάποιο κομμάτι που διατηρεί ίχνος λίπους, το οποίο λιώνοντας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος θα διατηρήσει το κρέας τρυφερό και με τους χυμούς του.
Τοποθετήστε το κρέας του αγριόχοιρου αλατισμένο και πιπερωμένο σε άφθονο ξηρό λευκό κρασί και προσθέστε μερικά φύλλα δάφνης. Αφήστε το να μαριναριστεί επί δύο ώρες.
Εν τω μεταξύ ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φασκόμηλο, το καρότο και τα λουκάνικα.
Σουρώστε το αγριογούρουνο από το κρασί και τοποθετήστε το σε μια βαθιά κατσαρόλα, όπου το βράζετε σε έντονη φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα. Το κρέας του αγριογούρουνου θα αρχίσει να βγάζει νερό που θα πρέπει σταδιακά να πετάξετε. Για να σουρώσετε καλά το κρέας αναποδογυρίστε την κατσαρόλα κρατώντας το καπάκι καλά στερεωμένο πάνω της, πιέζοντάς το από τις λαβές.

Προτιμήστε κάποιο κομμάτι αγριογούρουνου με λίπος, το οποίο λιώνοντας κατά το μαγείρεμα θα διατηρήσει το κρέας τρυφερό.
Προσθέστε τα ψιλοκομμένα υλικά που έχετε ετοιμάσει προηγουμένως, μαζί με άφθονο ελαιόλαδο. Αφήστε το να μαγειρεύει σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας, αν χρειαστεί, ζωμό κρέατος .
Μαγειρεύετε το αγριογούρουνο για περίπου μία ώρα και έπειτα προσθέστε μια κουταλιά συμπυκνωμένης ντομάτας .
Αλατίστε και πιπερώστε και προσθέστε τη σωστή ποσότητα από ελιές. Αφήστε το να σιγοβράζει μέχρι να επιπλεύσει το λάδι και το πιρούνι να διαπεράσει το κρέας.
Συνοδεύεστε αυτό το πιάτο με καλό κόκκινο κρασί.

Αντζελα Γαλάτη

+Κοινός Θνητός 


Δείτε και αυτό...

Τέλος κεφαλαίου.

(Το παρακάτω το είχα γράψει όταν πήρα την απόφαση να γυρίσω Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν το δημοσίευσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να πεις ...