09 August 2012

12 Συνταγές με Κυνήγι!!!

                           12 Συνταγές με κυνήγι!!!



1.Αγριογούρουνο ψητό στο φούρνο


(Οι δόσεις είναι για ένα κιλό κρέατος)


Υλικά για τη μαρινάδα:

Μισό λίτρο άσπρο ξηρό κρασί.
6 κουταλιές της σούπας ξύδι
ροδέλες από 2 κρεμμύδια
σκελίδες σκόρδου σε κομμάτια (τουλάχιστον 3)
κόκκους μαύρου πιπεριού
βασιλικό
δάφνη
θυμάρι


Τοποθετούμε το κρέας μέσα στη μαρινάδα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί τουλάχιστον για δύο μέρες. Προτιμώ να μαρινάρω το κρέας φυλαγμένο στο ψυγείο, αλλά μια καλά προφυλαγμένη βεράντα τώρα το χειμώνα είναι προτιμότερη.


Εκτέλεση
Βγάζουμε το κρέας από το μαρινάδα, το στεγνώνουμε προσεκτικά σε χαρτί κουζίνας και το αλατίζουμε ελαφρά. Σ' ένα ευρύχωρο ταψί στρώνουμε κομμάτια από μπέικον πάνω στα οποία βάζουμε το κρέας και στη συνέχεια σκεπάζουμε και το υπόλοιπο με μπέικον. Το βάζουμε σε καλά προθερμασμένο και ζεστό φούρνο για 45 περίπου λεπτά.
Στο μεταξύ βράζουμε τη μαρινάδα μαζί με όλα τα μπαχαρικά κα τα βότανα μέχρι να γίνει περίπου μισή σε ποσότητα. Εάν τη δοκιμάσετε θα δείτε ότι έχετε ένα πολύ πικάντικο και όξινο υγρό.
Αφού το κρέας μείνει 45 λεπτά στο φούρνο βλέπετε πως το μπείκον έχει λιώσει, το κρέας έχει πάρει ένα βαθύ καφέ χρώμα και κολυμπάει σε ένα καραμελωμένο ζουμί από το κρέας. Συγκεντρώνουμε το ζουμί αυτό, το διαλύουμε στη μαρινάδα που έχουμε βράσει και με αυτό περιχύνουμε το κρέας που βρίσκεται ακόμη μέσα στο φούρνο.
Το αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 45 λεπτά και στη συνέχεια το βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε το κρέας σε μια πιατέλα που έχουμε προηγουμένως ζεστάνει (τα πιάτα ζεσταίνονται βουτώντας τα σε καυτό νερό και σκουπίζοντάς τα μετά προσεκτικά).
Συγκεντρώνουμε ξάνα το ζουμί του κρέατος από το ταψί σε ένα μικρό κατσαρολάκι και προσθέτουμε 2 ποτήρια βραστού νερού. Παράλληλα σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύουμε 1 κουταλάκι του τσαγιού αλεύρι, ένα φλυτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος και 2 κουταλιές της σούπας ζωμό κρέατος και το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι με το ζωμό όπου το αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις ανακατεύοντας συνεχώς. Η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Σερβίρετε το κρέας με πατάτες και σάλτσα και συνοδεύετε με κόκκινο κρασί. Εάν δεν έχετε κυνήγι δοκιμάστε την ίδια συνταγή με αρνί.



2.Λαγό Στιφάδο


Υλικά:

1 λαγό 1,5 κιλό, σε μικρά κομμάτια
1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια καθαρισμένα και ολόκληρα
1 ποτήρι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
1 ολόκληρο συμπαγές κομμάτι κανέλλα
2 ντομάτες μεγάλες τριμμένες
1 ποτήρι κρασί

Αρχικά τον κομμένο λαγό τον τοποθετούμε σε κάποιο σκεύος (λεκάνη) του προσθέτουμε ένα ποτήρι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. δύο φύλλα δάφνης, ένα ολόκληρο συμπαγές κομμάτι κανέλλα, 2 ντομάτες μεγάλες τριμμένες και ένα ποτήρι κρασί. Όλο μαζί καλό είναι να το αφήσουμε να τραβήξει όλη την νύχτα, σκεπασμένο μέσα στο ψυγείο αν είναι καλοκαίρι ή εκτός το χειμώνα. Την επόμενη μέρα βάζουμε στο τσουκάλι λίγο ελαιόλαδο και το μίγμα με τον λαγό. Τα βράζουμε για περίπου 30 λεπτά και στην συνέχεια, βγάζουμε από μέσα την κανέλα και την δάφνη με ένα κουτάλι ώστε να μην μυρίσουν πέραν του δέοντος και χαθεί η γεύση του λαγού. Αν χρειαστεί να τον ψήσουμε περισσότερο, εφόσον είναι σκληρός προσθέτουμε μόνο κρασί και όχι νερό. Όταν έχει μισοψηθεί τότε προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια και τον αφήνουμε μέχρι να ψηθεί εντελώς. Τα μικρά κρεμμυδάκια μπορούμε να τα χαράξουμε από την μια πλευρά για να ψηθούν καλύτερα ή αν δεν έχουμε μικρά τα μεγάλα να κοπούν στα τέσσερα. Στην συνέχεια σερβίρουμε και τον συνοδεύουμε με ένα καλό κρασί και αρκετό παξιμάδι το οποίο θα απορροφήσει το ζουμί (σάλτσα) και θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε την υπέροχη γλυκόξινη σάλτσα του.




3.Λαγός με μακαρόνια


Υλικά:

1 κιλό λαγό (μαζί με το αίμα του)
100 γρ. ελαιόλαδο
5 κρεμμύδια τριμμένα
Αλάτι
Πιπέρι
1 χαρτί μακαρόνια.
Ουσιαστικά  με αυτή την συνταγή φτιάχνουμε μια σάλτσα για τα μακαρόνια με βάση το λαγό.  Δηλαδή βάζουμε στην κατσαρόλα τα σαρκώδη μέρη του λαγού (μπόυτια, νεφρά , σπάλες και όλο του το αίμα ) μαζί βάζουμε και το λάδι και το αλάτι. Αφήνουμε τον λαγό να ψηθεί  προσθέτοντας αν χρειαστεί  και νερό. Αφήνουμε τον λαγό κα ψηθεί τόσο ώστε η σάρκα να μπορεί με ένα πιρούνι να αφαιρεθεί από τα οστά. Αφού γίνει αυτό και έχουμε βγάλει τα κόκκαλα από την κατσαρόλα προσθέτουμε τα τριμμένα κρεμμύδια το πιπέρι και ένα ποτηράκι κρασί. Το αφήνουμε να ολοκληρωθεί και στην συνέχεια το χρησιμοποιούμε σαν σάλτσα στα μακαρόνια τα οποία πρώτα έχουμε βράσει. Κάποιοι αφήνουν περισσότερο νερό στην κατσαρόλα και βάζουν τα μακαρόνια να βράζουν μαζί με το υπόλοιπο μίγμα κανονίζοντας τόσο την σάλτσα ώστε να φτάσει το νερό για να ψηθούν μαζί μακαρόνια και λαγός. Στην συνέχεια σερβίρουμε και προσθέτουμε όσο ανθότυρο μας αρέσει.


4.  Κουνέλι Καπαμάς



Υλικά:
κουνελι
2 λεμονια
1 κουτι ντοματακια
λαδι
ξυδι για να πλεινετε το κουνελι
κανέλα , αλάτι, πιπέρι

Kόβετε το κουνέλι σε μερίδες το πλένετε με το ξύδι και με νερό και μετά το βάζετε σε μια λεκάνη για μια ώρα μαζί με το χυμό των λεμονιών, το αλάτι και το πιπέρι.
Bάζετε λάδι στη κατσαρόλα και όταν κάψει βάζετε το κουνέλι να πάρει χρώμα, και το σβήνεται με το λεμόνι.
Κατόπιν βάζετε τις ντομάτες ,τη κανέλλα και νεράκι και το αφήνετε να ψηθεί ώστε να μείνει με πηχτή σάλτσα.
Σερβίρονται με σαλάτα εποχής και πατάτες τηγανητές ή μακαρόνια.



5.Ορτύκια σε φύλλο σπιτικό




4 Ορτύκια
2-3 κουταλιές της σούπας καλό βούτυρο
Ρίγανη
1 Φλυντζάνι του τσαγιού λάδι
Αλάτι, Πιπέρι
1 Αυγό
Για το φύλλο
250 gr. αλεύρι
150 gr βούτυρο
Νερό-αλάτι

Προετοιμασία: Κοσκινίζουμε καλά το αλεύρι πάνω στο μάρμαρο, ανοίγουμε στο κέντρο ένα λακκάκι και βάζουμε το βούτυρο λιωμένο και το αλάτι.
Αρχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας λίγο νερό χλιαρό. Η ζύμη πρέπει να γίνει σφικτή σαν του ψωμιού.
Όταν είναι έτοιμη ,την αφήνουμε σκεπασμένη να "ξεκουραστεί" και ετοιμάζουμε τα ορτύκια.

Μαγείρεμα: Καθαρίζουμε τα ορτύκια, τα καψαλίζουμε , τα πλένουμε καλά με άφθονο νερό και τα σκουπίζουμε.Tα αλοίφουμε με βούτυρο μέσα - έξω, τα αλατοπιπερώνουμε, τα ραντίζουμε με ρίγανη και βάζουμε στην κοιλιά κάθε ορτυκιού ,από ένα μικρό κομματάκι βούτυρο. Κατόπιν τα δένουμε με ένα σπάγγο, με τρόπο ώστε να μην πετάνε προς τα έξω τα πόδια τους.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο όχι πιο παχύ από μισό εκατοστό. Την κόβουμε σε κομμάτια που θα είναι αρκετά μεγάλα για τυλίξουμε ένα-ένα χωριστά τα ορτύκια σαν πακετάκια, και αφού τα τυλίξουμε επιμελώς, τα αλοίφουμε με το αυγό και τα τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι φούρνου.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, ώστε να ροδίσει η ζύμη και να ψηθεί το ορτύκι από μέσα.
Σερβίρουμε τα ορτύκια ζεστά με πράσινη σαλάτα εποχής.



6.Περδίκια κρασάτα

Υλικά:

4 πέρδικες
3 ποτήρια ξηρό λευκό κρασί
3 κρεμμύδια τριμμμένα
8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
8 κουταλιές της σούπας ξίδι
2 λίτρα ζωμό κρέατος που θα έχετε ετοιμάσει
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
10 κόκκους μαύρο πιπέρι
δυο κουταλιές της σούπας ρίγανη
2 φύλλα δάφνης
λίγο θυμάρι
αλάτι

Εκτέλεση 

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε τις πέρδικες, το κρασί, το λάδι, το ξίδι,
το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη δάφνη, λίγο από το πιπέρι, λίγο από το αλάτι,
τη ρίγανη και το θυμάρι, σκεπάζετε και ψήνετε σε μέτρια φωτιά για
σαρανταπέντε περίπου λεπτά.
Βγάζετε και βάζετε στην άκρη τα περδίκια και ρίχνετε στην κατσαρόλα το ζωμό κρέατος και βράζετε μέχρι να εξατμισθούν τα τρία τέταρτα των υγρών.
Μετά περνάτε τη σάλτσα από ένα τρυπητό λαχανικών, ζεσταίνετε λίγο ταπερδίκια μέσα στη σάλτσα και αλατοπιπερώνετε.
Σερβίρονται ζεστά σε πιατέλα, γαρνίρισμένα με αρωματικά και μπορεί να συνοδεύονται με πατάτες φούρνου ή “αντιναχτές” – για την Κύπρο.
Επίσηςένα καλό κόκκινο ξηρό κρασί



7.Τρυγόνια & ορτύκια με πιλάφι


Υλικά:

4 τρυγόνια και 4 ορτύκια,
1 μεγάλο κρεμμύδι, βασιλικό,
λίγο κάρυ,
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο,
ένα κουτάκι ψιλοκομμένα ντοματάκια,
4 φλιτζάνια του καφέ ρύζι,
αλάτι,
πιπέρι,
1 κουταλάκι του γλυκού μπελτέ,
μισό κουταλάκι ζάχαρη,
μισή κούπα λάδι,
2 κουταλιές βούτυρο.

Εκτέλεση

Πλένουμε τα πουλιά και αφήνουμε να στεγνώσουν σε ένα σουρωτήρι. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με λίγο λάδι. Βάζουμε τα πουλιά στη χύτρα, μαζί με τα καρυκεύματα και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και το μπελτέ και αλατοπιπερώνουμε. Κλείνουμε τη χύτρα και την αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το πιλάφι και το τσιγαρίζουμε με βούτυρο. Σερβίρουμε τα πουλιά στην πιατέλα και περιχύνουμε τη σάλτσα στο πιλάφι.



8.Αγριόπαπια Γεμιστή

Yλικά για 4 μερίδες

Mία αγριόπαπια,
μισό μήλο,
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι


Για τη γέμιση:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
300 γραμμάρια ξυνόμηλα κομμένα σε κύβους,
1/2 κουταλιάς της σούπας βούτυρο,
σέλινο ψιλοκομμένο,
5-6 κάστανα ψημένα και κομματιασμένα.

Eκτέλεση

Καθαρίζετε και πλένετε την πάπια. Τρίβετε το εσωτερικό της κοιλιάς με λεμόνι και αλατοπίπερο. Μέσα στην κοιλιά τοποθετείτε το μισό μήλο και ράβετε το άνοιγμα. Zεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα, ροδίζετε το πουλί, προσθέτετε λίγο νερό και την αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μισοψηθεί. Zεματάτε τα συκωτάκια του πουλιού, τα ψιλοκόβετε και προσθέτετε τα υλικά της γέμισης και ανακατεύετε. Γεμίζετε την κοιλιά, αφού αφαιρέσετε το μήλο, και την ράβετε. Aλείφετε την αγριόπαπια με βούτυρο και την βάζετε σε ταψί μαζί με λίγο από το ζουμί της. Tην αφήνετε να ψηθεί για 1 ώρα περίπου, περιχύνοντας την κατά διαστήματα με το ζουμί από το ταψί.



9.Φασιανός Ψητός Κατσαρόλας

Yλικά:

1 φασιανό,
περίπου ένα κιλό,
μισό φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο,
αλάτι, πιπέρι,
κονιάκ,
μαϊντανό,
φύλλο δάφνης
δύο ή τρεις φέτες ψωμί.

Eκτέλεση:

Πλένετε τον φασιανό και βάζετε μέσα στο άνοιγμα της κοιλιάς το συκώτι του. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και μία κουταλιά βούτυρο.
Pάβετε την κοιλιά. Tον ροδίζετε στη χύτρα, με δύο κουταλιές βούτυρο. Προσθέτετε, αλάτι, πιπέρι και ένα φλιτζανάκι του καφέ χλιαρό κονιάκ, το οποίο ανάβετε. Mόλις σβήσει η φλόγα προσθέτετε το σέλινο, το μαϊντανό και δύο κουταλιές νερό.
Kλείνετε τη χύτρα και αφήνετε το φασιανό να σιγοψηθεί για 16 λεπτά.
Tηγανίζετε, με το υπόλοιπο βούτυρο, τις φέτες του ψωμιού και βάζετε τη μία πλάι στην άλλη, σε μία πιατέλα.
Aφού ψηθεί ο φασιανός, λιώνετε το συκώτι και αλείφετε με αυτό το ψωμί.
Στη συνέχεια, τοποθετείται επάνω στο ψωμί τον φασιανό και τον περιχύνετε με την σάλτσα του.
Γαρνίρετε με πατάτες ψητές ή τηγανιτές, καθώς και με φετάκια λεμονιού.




10.Φασιανός στην λαδόκολλα


Yλικά:


2 φασιανοί,
περίπου δύο κιλά,
4 φύλλα δάφνης,
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο,
ελαιόλαδο,
αλάτι, πιπέρι
δύο λαδόκολλες.

Eκτέλεση

Πλένουμε και στραγγίζουμε τα πουλιά και τα αλατοπιπερώνουμε, μέσα-έξω. Tοποθετούμε στο εσωτερικό τους από μία κουταλιά φρέσκο βούτυρο, από δύοφύλλα δάφνης και τέλος αλείφουμε το εξωτερικό τους με ελαιόλαδο.Διπλώνουμε τη λαδόκολλα στη μέση και τυλίγουμε τους φασιανούς, καλά, ώστενα μην ξετυλιχτούν με το ψήσιμο.Ψήνουμε για 75 λεπτά στους 180 βαθμούς, στη σχάρα.Σερβίρούμε με πατάτες τηγανητές, λαχανικά και κόκκινο λάχανο.


11.Αγριογούρουνο με μελιτζάνες


Υλικά:

4 μελιτζάνες (όσο το δυνατόν μεγάλες)
1200 γρ, αγριογούρουνο (από μπούτι)
1 κιλό πατάτες
1 πράσινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
Aλάτι
Πιπέρι
Μαϊντανό
2 φρέσκιες και ώριμες ντομάτες
1 ποτήρι μπρούσκο κρασί.

Eκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό “καλαθάκι”. M’ ένα λεπτό μαχαιράκι αδειάζουμε το περιεχόμενο χωρίς να σχίσουμε τον φλοιό της.
Κατόπιν, την ξεπικρίζουμε και την τηγανίζουμε για λίγο, μέχρι να μαραθεί.
Kόβουμε το αγριογούρουνο σε κύβους και το σοτάρουμε με λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι και τέλος το σβήνουμε με το κρασί.
Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, το μαϊντανό και την ψίχα της μελιτζάνας και ρίχνουμε το μείγμα σε κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το κρέας και το αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα ακόμα.
Tοποθετούμε τα “καλαθάκια” της μελιτζάνας στο ταψί και τα γεμίζουμε με το περιεχόμενο της κατσαρόλας, προσθέτοντας τις πατάτες.
Ψήνουμε στο φούρνο 60 λεπτά στους 180 βαθμούς.


12.Πέρδικα με μπριάμ

Υλικά

4 πέρδικες (250γρ. περίπου η καθεμιά)
Αλάτι,
Πιπέρι,
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
Ρίγανη
Θυμάρι
Φασκόμηλο.
Για το μπριάμ:

2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλη μελιτζάνα
3 μέτρια κολοκυθάκια
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
1 μεγάλη πράσινη πιπερια
1 μεγάλη κίτρινη πιπεριά
250 γρ. ντομάτες για μαγείρεμα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1 φλιτζάνι μικρές μαύρες ελιές
Μισό κουταλάκι του γλυκού μυρωδικά και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.


Aφαιρέστε το δέρμα από τις πέρδικες. Πλύνετε, κόψτε τις στα τέσσερα και αλατοπιπερώστε τις.
Kαθαρίστε τα κρεμμύδια και κόψτε τα σε δαχτυλίδια. Καθαρίστε τα σκόρδα και κόψτε σε λεπτές φέτες.
Κόβετε τα υλικά για το μπριάμ.
Zεσταίνετε το λάδι, για τις πέρδικες, σ’ ένα αρκετά μεγάλο βαθύ τηγάνι, και τις σοτάρετε καλά. Προσθέστε τα μυρωδικά και αφήστε τις για λίγο να πάρουν μια βράση στο δικό τους ζουμί.
Στη συνέχεια, βάλτε τις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήστε τις για δέκα λεπτά.
Zεσταίνετε το λάδι για τα λαχανικά, σε μια κατσαρόλα και τα ρίχνετε όλα μέσα, για να σοταριστούν. Aλατοπιπερώστε. Προσθέστε λίγο νερό και τα μυρωδικά. Aφήστε να βράσει για δέκα λεπτά. Προσθέστε τις ελιές.
Στο τέλος, προσθέστε το μπριάμ στο ταψί με τις πέρδικες και ψήστε στο φούρνο, για ακόμη 10 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία.
Γαρνίρετε με μαϊντανό και σερβίρετε.

Περισσότερες Συνταγές πατήστε ΕΔΩ

+Κοινός Θνητός


Δείτε και αυτό...

Τέλος κεφαλαίου.

(Το παρακάτω το είχα γράψει όταν πήρα την απόφαση να γυρίσω Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί δεν το δημοσίευσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να πεις ...